L’EMMB ofereix una formació musical de llarg recorregut pensada perquè l'alumnat que ho desitgi gaudeixi d'un itinerrai formatiu de continuïtat, independentment del seu nivell i l'edat de partida. Aquest itinerari es resumeix en un Pla d'Estudis propi, aprovat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, que preveu la formació musical des dels 3 anys en endavant.
La proposta pedagògica de l'EMMB estableix diferents graus d'intensitat i dedicació per part de l'alumnat obrint-se així a perfils diversos que poden anar des de'aquelles persones que busquen una primera presa de contacte fins a aquelles que volen orientar-se cap a l'inici de la professionalització.
El Pla d’estudis de l’EMMB s’agrupa en els següents cicles. Més enllà del Pla d’estudis, existeix la formació musical per a adults, així com altres itineraris paral·lels.
Elements com ara el moviment, l’educació de l’oïda, el treball de cançons, les audicions musicals, la improvisació i la creació musical a partir de contes i petites històries musicals són els eixos vertebradors de l’assignatura, que esdevé una porta d’entrada a l’escola i a la iniciació dels infants en l’aprenentatge i en l’expressió musical.
Curs on els nens i nenes entren progressivament en l’aprenentatge musical, estructurat en tres activitats ben diferenciades: iniciació al llenguatge musical, Cor Petit de l’EMMB i Roda instrumental, classe en la qual els alumnes coneixen i entren en contacte amb tots els instruments que s’imparteixen a l’EMMB.
Curs a partir del qual els nens i nenes comencen les classes individuals d’instrument, mentre s’avança en l’estudi del llenguatge musical i es continua treballant en la formació vocal del Cor Petit.
Quatre cursos que formen el Nivell Elemental. Són la base de la formació musical dels nens i nenes. Continua l’estudi del llenguatge musical, l’instrument i el ventall d’optatives s’amplia a Cor Mitjà, Cor Gran , Conjunt Instrumental, Orquestra de Guitarres, Jove Orquestra de Banyoles (secció Balma) i la Banyoles Big Band (secció Lilaines). A partir de 3r de Nivell Elemental s’ha d’escollir entre l’Eix Troncal o l’Aprofundiment, fet que determina les hores d’estudi i dedicació a la música.
Sis cursos que configuren el Nivell Mitjà. Continua existent el doble itinerari (troncal i aprofundiment) i permet triar entre clàssic i modern als alumnes d’aprofundiment. La vessant clàssica s’ofereix fins a 4t de Nivell Mitjà, mentre que en la formació moderna l’oferta avarca fins a 6è de Nivell Mitjà, igualment que l’itinerari troncal. Les optatives de Nivell Mitjà són les cambres i combos, la Jove Orquestra de Banyoles (secció Balma i Batenvic), la Banyoles Big Band (secció Xalió i Juncans), Orquestra de Guitarres i el Cor Jove.
La formació per a adults és un dels àmbits de creixement de l’escola. S’ofereixen classes individuals d’instrument (des de zero o amb nivells diversos), classes individuals de llenguatge musical i la possibilitat de formar part de grups de cambra o combo d’adults o les formacions estables de l’escola.
L’EMMB ofereix ensenyaments de violí, viola, violoncel, contrabaix, guitarra, guitarra elèctrica, baix elèctric, bateria, piano, flauta travessera, clarinet, trompeta, trombó, saxofon, veu i també de tenora, tible i fiscorn.
El projecte educatiu de l'EMMB potencia, des de ben petits, la música en grup. Aquestes son les principals formacions vocals i instrumentals de l'escola:
La Jove Orquestra de Banyoles es crea l’any 1999 i està formada per alumnes de corda, amb l’objectiu que es puguin iniciar en la pràctica orquestral. La JOB està estructurada en dues seccions segons l’edat, instrument i nivell dels alumnes.
Actualment està dirigida pels professors Andrea Mameli i Adrià Estarriola.
Neix el curs 2012-2013 com a representació de la línia moderna de l’EMMB, després de la fusió amb el Taller de Música. Aquesta formació inclou tots els instruments de vent a més de la bateria, el baix elèctric, la guitarra elèctrica i el piano, com a base rítmica. La Banyoles Big Band està estructurada en tres seccions segons l’edat, instrument i nivell dels alumnes.
Actualment està dirigida pels professors Isidre Palmada i Pol Soler.
L’Orquestra de guitarres es crea l’any 2019 i està formada per alumnes de guitarra, amb l’objectiu que es puguin iniciar en la pràctica orquestral. L’orquestra està estructurada en dues seccions segons l’edat i nivell dels alumnes.
Actualment està dirigida pels professors Dani Jané i Pau Vila.
El cant coral és un dels punts més importants dins el projecte educatiu de l’EMMB, junt amb la pràctica instrumental individual i col·lectiva. Cantar des de ben petits ens aporta beneficis, no només des del punt de vista musical sinó també social. Ens ajuda a treballar en equip, a despertar l’escolta activa, a treballar una millor respiració i consciència corporal, així com a expressar-nos a través de la veu, un instrument que tots portem a dins. I la part més important, cantar en grup aporta felicitat i energia vital.
A l’EMMB actualment hi ha quatre cors dividits en diferents etapes educatives. El Cor Petit (de nens i nenes de 6 i 7 anys), el Cor Mitjà (8 i 9 anys), el Cor Gran (10 i 11 anys) i el Cor Jove (a partir dels 12 anys). A més, cantar en grup és una part important també a sensibilització musical, on els més petits de l’escola tenen un primer contacte amb la música.
Actualment, el Cor Petit està dirigit per la Nataliya Nesterchuck i la Nuri Abulí, i els altres 3 Cors, l’Eva Ordàs i la Nuri Abulí.
Formacions de grups més reduïts (3-8 alumnes). L’EMMB compta amb diferents grups que interpreten repertori d’estils diversos segons el grup i l’edat. També hi ha cambres i combos d’adults.
Creat el curs 2024-2025, aquest nou grup està format per alumnat de corda i percussió amb la voluntat d'oferir una formació musical centrada en la música tradicional folk, on es potencia la música com a joc, a través de la memòria i la creativitat.
Fruit de l'elevat nombre d'adults matriculats a l'escola, el curs 2024-2025 s'ha creat la Banda d'adults, una formació on l'alumnat de vent, piano i percussió pot compartir la seva passió per la música jazz i moderna col·lectivament.